Nebojíte se do toho praštit?

Kde máš Tondu? “Ále, tluče špačky!”

 

Že nevíte, co to vlastně Tonda dělá? Určitě v tomto případě nedřímá na lavičce, což si lze snadno domýšlet podle toho, jak se toto slovní spojení dnes užívá (pro lelkování, nicnedělání…) Naopak! Pamětníci si možná vzpomenou a zcela jistě je dnes pěkných pár desítek mladých a mladších, kteřá tlučení špačků milují do té míry, že  se neváhají zdokonalovat na samou hranici mistrovství. A i když se to nezdá, ovládnout to, je docela dřina.

 

Tlučení špačků – soutěž pro všechny, kdo se do toho nebojí praštit. Jde o starou českou (staročeskou) hru, kterou se dříve bavily dti, dnes  je zábavou  pro všechny generace.

 

Špaček je velmi stará hra a podobá se například softballu nebo anglickému kriketu. Špačka hrávaly především děti, které pásly domácí zvířata. Je nenáročná na pomůcky a dá se hrát kdekoli na kusu rovné louky.

Špačka hrají dvě družstva. „Odpalovací rampu“ tvoří cihla (či placatý kámen) zapuštěný do země tak, aby se v úrovni země vytvořila rovná tvrdá plocha. Asi 10 cm před ní se vydlabe do země podlouhlý ,,vymetací důlek ‘‘ hluboký asi 10 cm, široký 5 cm a dlouhý asi 15 cm. Po celé délce hřiště jsou po 5 metrech vyznačeny mety, jejichž bodová hodnota roste vždy po deseti bodech. Ke hře dále potřebujeme pálku a špačka. Pálka je z překližky či prkénka z tvrdého dřeva. Spodní hrana pálky musí být se říznutá do ostří. Špaček je z polotvrdého dřeva a má tvar válce z obou stran ukonče ného oblou špičkou. Existují i různé varianty pravidel…

 

Špačka znáte a ovládáte? Pak je tu příležitost pro vás  jako šitá na míru:

Již čtrnácté stožecké mistrovství světa  v této disciplíně se koná právě tuto sobotu a vy byste u toho rozhodně neměli chybět” Kdo se účastnil předchozích ročníků ví, že na místě samím není o zábavu rozhodně nouze a navíc – počasí slibuje, že  letošní klání podtrhne azurovým nebem a  teplem babího léta!

 

24.9. xiv. stožecké ms v tlučení špačků 2016

 

{jcomments off}