Vylepšená aplikace na ochranu proti zlodějům

Vylepšená aplikace napoví, jak se chránit před zloději

 

Léto je definitivně za námi a sezóna chataření a chalupaření se chýlí ke svému konci. Rady a tipy, jak zajistit rekreační objekt přináší projekt “Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům“. 

 

V aktualizované mobilní aplikaci „Zabezpečte se“ dostupné v App Store i v Google Play se kromě návodů na zabezpečení bytů, domů, paneláků a garáží dočtete, kudy se zloději do chat nejčastěji dostanou, včetně rad na vhodné zabezpečení. Uživatelům aplikace se nabídne také přehled certifikovaných odborníků, rozdělených podle jednotlivých regionů, kteří dokáží navrhnout řešení na mírů danému objektu. O tom, že jsou rekreační objekty stále častým cílem útoků zlodějů, svědčí i připojená statistická data. Doporučujeme tedy zabezpečení letních domovů nepodceňovat.

 

p1

 

p2

 

Aplikace po letošní aktualizaci přináší nově informace k používání trezorů a mechatronických zabezpečovacích zařízení. O tom, že lze trezory používat i zcela nevhodně by mohli vyprávět kriminalisté. Nedostatečně zajištěné trezory v objektu bývají paradoxně „službou“ pro pachatele krádeží a majetek ochránit nedokáží. Výjimkou není odcizení celého trezoru a jeho následné pohození např. v lese poté, co si pachatelé opatří nástroje na jejich překonání. Z uvedených důvodů je nutné myslet na vhodné ukotvení trezoru.

 

Důležitou součástí přehledu informací o používání trezorů je také návod jak v souladu s platnou legislativu ukládat krátké a dlouhé zbraně. Vedle zřejmých bezpečnostních důvodů je nutné si uvědomit, že kromě cenností, finanční hotovosti či elektroniky jsou zbraně také velmi často cílem pachatelů vloupání. V roce 2018 se tímto způsobem ztratilo 222 krátkých a 65 dlouhých střelných zbraní.  S osvětou v rámci projektu cílíme z toho důvodu mimo jiné na myslivecká sdružení. Napříč republikou se tak uskuteční několik besed právě s cílem upozornit na rizika spojená s držením a zejména ukládáním zbraní.

 

Nová tvář aplikace a aktuální trendy v oblasti vloupání do objektů byly představeny ve společné prezentaci Policie České republiky a Ministerstva vnitra na letošním mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH, který se konal ve dnech 22. 9. – 26. 9. 2019 v Letňanech.


Pplk. Michal Herma z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování zde k aktuální situaci mimo jiné uvedl: “V oblasti vloupání do obydlí zaznamenáváme, že ubývá klasických bytařů. Obydlí se v současné době stávají spíše terčem drogově závislých osob, které používají k překonání přístupových cest hrubou sílu. Přesto se stále ještě v praxi setkáváme se sériemi vloupání do obydlí, kde pachatelé překonávají zabezpečovací systémy sofistikovaným způsobem. Tato vloupání bývají často dílem cizinců.”

 

{gallery}susice/2019/10_rijen/app_policie/{/gallery}


-p cr-

{jcomments off}