Vánoce začínají i kapsářům / video

Vánoce začínají i kapsářům

 

Obdarujte na Vánoce jen ty, které opravdu chcete. Nenahrávejte kapsářům, nedejte jim příležitost odcizit vám osobní věci. 

 

kapsar
Nákupní horečka, zmatek a davy lidí na tržištích jsou ideálními okolnostmi pro rychlou a zručnou práci kapsářů, kterých si ve své blízkosti zkrátka nevšimnete. Ve většině případů se kapesních krádeží dopouští dobře a upraveně vypadající lidé v pěkném oblečení. Nevyvolávají podezření jakéhokoliv nebezpečí. Vydávají se třeba za turisty a čekají na svou chvilku, respektive na chvilku vteřinové nepozornosti oběti. Preferují krádeže finanční hotovosti, protože bankovky jsou anonymní. Lup si velmi rychle mezi sebou předávají, takže u nich své peněženky nenajdete, přestože jste si jistí, že vás právě okradli. Dokladů a platebních karet se zbavují.

 

Všude tam, kde je rušno, si vyhlížejí své oběti. Zejména v centrech měst, kde jsou pamětihodnosti, vánoční trhy, dopravní přestupní uzly, eskalátory a obchodní domy. Prostředí a situace, kde je obtížné udržet pozornost, vyhledávají. Ostražitost vytipovaných obětí dokonce dobře odvrátí uměle vytvořenou zácpou při vstupu na eskalátory, tělesným kontaktem v podobě neúmyslného drcnutí do lidí při nastupování do prostředků hromadné dopravy a podobně.

 

Zapnuté zipy, ruce na kabelkách, batohy na přední části těla a prázdné kapsy jsou jednoduchou bariérou a účinnou prevencí před nenechavci. Toto základní pravidlo dodržujte vždy. Žádné peněženky v zadních kapsách kalhot, pootevřené kabelky na zádech, PIN napsaný na platební kartě.

 

V případě okradení (karty, telefony, klíče, doklady) volejte svoji banku, zablokujte si platební kartu, případně i telefonní účet. Jeďte domů a vyměňte si zámek u vstupních dveří. Zvláštní opatrnosti dbejte v předvánočním období též při nákupech přes internet a nestaňte se obětí podvodných prodejců. V případě jakéhokoliv protiprávního jednání volejte tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158.