susice

Nejvyšší teploty v Klatovech a Českých Budějovicích

Únorové teplotní rekordy: letošní zima je hodně teplé jaro

 

(Zdroj: novinky cz) Na pětině meteorologických stanic v České republice, které fungují přes 30 let, padly v neděli teplotní rekordy. Nejvyšší byla teplota v Klatovech, kde naměřili 18,2 stupně Celsia, oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Rekord pro dnešní den padl i v Českých Budějovicích na stanici v části Rožnov, která funguje už 136 let. Naměřeno tam bylo 17,2 stupně.

 

Do České republiky se podle meteorologů dostával teplý vzduch od jihozápadu a dál se oteploval při překonávání Šumavy. „Nejvyšší zaznamenané teploty tak byly dosahovány v Plzeňském, Jihočeském a částečně i Středočeském kraji, kde maxima vystupovala v průměru na 13 až 17 stupňů Celsia,” sdělil Josef Hanzlík z ČHMÚ.

 

Překročeny byly dosavadní rekordy pro 16. únor naměřené většinou v roce 1998, nebo loni. Rekord ze stanice v Klatovech, která měří údaje už 106 let, pocházel právě z roku 1998. Dnešní teplota ho překonala o více než čtyři stupně.

Na Kvildě 14,6 stupně

Mimořádné teplo se nevyhnulo ani horským oblastem. Třeba na stanici Kvilda-Perla v nadmořské výšce nad 1000 metrů nad mořem, která patří kvůli poloze v mrazové kotlině spíše k chladnějším místům, rtuť vystoupala až na 14,6 stupně nad nulou.

 

CELÝ ČLÁNEK ZDE

 

———

 

logo šumava

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

susice

 

 

Ani noc z neděle na pondělí 17. 2.  nebyla “únorově chladná” – na Svatoboru byla nejnižší noční teplota 11,1 °C.

 

 svatobor noc

 

 

Jak vypadala teplotně neděle na Šumavě ze záznamů stanic www.sumava.eu a jak vypadalo srovnání  na www.pocasi.sumava.eu?

 

pocasi

 

{gallery}susice/2020/02_unor/pocasi16.2/{/gallery}

{jcomments off}