Zdravotně sociální lůžka v klatovské nemocnici

Klatovská nemocnice otevřela nové prostory oddělení zdravotně sociálních lůžek

 

klatovska1

 

Klatovská nemocnice zprovoznila nové prostory oddělení zdravotně sociálních lůžek. Oddělení nyní působí v takzvané vile v horní části nemocničního areálu, kde dříve bylo plicní oddělení a dnes zde v přízemí působí dětská skupina. Nová kapacita byla na první pacienty nachystána už na přelomu února a března. Kvůli pandemii koronaviru se ale zprovoznění dočkalo až nyní v červnu.

 

Lůžková stanice využívá dvě horní patra. Technické zázemí a zázemí pro personál je v suterénu. Rekonstrukce prostor vyšla na 4,5 milionu korun. Investici uhradil Plzeňský kraj. Na novém oddělní je 11 pokojů s celkem 17 lůžky.

 

“Naší snahou bylo vytvořit příjemné prostředí, aby bylo podobné tomu domácímu. Pokoje jsou jedno- a dvoulůžkové. Každý má vlastní sociální zařízení s toaletou s bezbariérovým sprchovým koutem. Pokoje jsou vymalovány pastelovými barvami, nábytek má dekor dřeva a na každém pokoji je televizor a po celém oddělení obrazy,” říká ředitel nemocnice Jiří Zeithaml.

 

Kromě pokojů a zázemí je na oddělení také velká koupelna pro imobilní pacienty, aktivizační nebo též denní místnost, kuchyň se společnou jídelnou, sesterna a vyšetřovna.

Lůžka na novém oddělení jsou určená klientům, kteří nevyžadují přímo ústavní zdravotní péči, ale vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nejsou schopni obejít se bez pomoci a ošetřovatelské péče druhé osoby, přičemž ovšem tuto pečující osobu nemají k dispozici. Pobyt na lůžkách je poskytován dle zákona o sociálních službách (§ 52 zákona č. 108/2006 Sb.). Služby jsou poskytovány na základě písemné smlouvy uzavřené s klienty.

 

Nemocnice provozuje zdravotně-sociální lůžka od roku 2008 a to na oddělení následné péče. Bylo jich ale zatím pouze devět. “Kapacita sociálních lůžek je ovšem na Klatovsku dlouhodobě nedostačující. Nemocnice má standardně v pořadníku kolem 35 zájemců o tuto službu. Proto jsme se s Plzeňským krajem dohodli na rozšíření této péče. Nově může nemocnice provozovat až 24 sociálních lůžek. Věříme, že s novou kapacitou se nám podaří poptávku na Klatovsku částečně nasytit,” říká šéf krajských nemocnic Marek Kýhos.

-tz pk-

{jcomments off}