voda

Kolik Medard ‘kápnul’ za posledních 20 let?

Medardova k(r)ápě – čtyřicet dní kape.

(ČHMÚ)

kapka
„Medardova kápě – čtyřicet dní kape.” Jednu z nejznámějších pranostik jsme si nechali proklepnout klimatology. Vybrali jsme 11 stanic, v různých polohách, na různých místech ČR.

 

Ptáme se: Jak moc je pravdivá tato pranostika ve 21. století? Podívejme se na místa, kam Medard 8. června s deštěm zavítal a kolik dnů z následujících 40 (9. 6. – 18. 7.) pršelo.

 

 

Nejvyšší úhrn srážek za 40 dní následujících po Medardovi byl na Lysé hoře v roce 2000 (453,2 mm), ten rok ale na Medarda nepršelo.

 

***

 

211 meteorologických stanic pod lupou

 

Mimo horské oblasti byl nejvyšší úhrn srážek zvybraných stanic v Českých Budějovicích (281,8 mm) v roce 2009 (na Medarda pršelo). V roce 2009 na meteorologické stanici Churáňov pršelo ve 35 dnech ze 40 následujících po Medardovi, nejvíce dnů z našich vybraných stanic. V tomto roce na Medarda na stanici Churáňov pršelo, takže zde by byla pranostika téměř splněna. Více než 30 dní se srážkami ve čtyřicetidenním období po Medardovi jsme zaznamenali ještě v roce 2004 na stanicích Lysá hora a Pec pod Sněžkou, v roce 2009 již zmíněný Churáňov a dále České Budějovice, Pec pod Sněžkou, Plzeň a Liberec a také v roce 2012 na stanici Churáňov. V těchto osmi případech 6x na Medarda pršelo a 2x nepršelo. U stanice Praha, Karlov bylo maximálních 24 dní s deštěm dosaženo ve třech letech, kdy jednou na Medarda pršelo a dvakrát nikoliv.

 

***

 

Jak to vidí meteorolog

Proč je osmý červen, na který připadá svátek sv. Medarda, tolik spojovaný s počasím? Na svém vrcholu je totiž podle meteorologa Miloše Dvořáka tzv. medardovská cirkulace.

 

“Na jaře a na počátku léta se nad rychle prohřívající pevninou tlak vzduchu snižuje a nad chladnějším oceánem zvyšuje. A tato nerovnováha se pak postupně musí vyrovnávat v pády chladnějšího a vlhčího vzduchu od moře,doplňuje informace Miloš Dvořák. Pro medardovské deště jsou tedy rozhodující tlakové a teplotní podmínky nad Atlantickým oceánem a evropským subkontinentem. “Čtyřicítka v překladu o Medardově kápi obrazně naznačuje, že se deštivé počasí může někdy protáhnout v případě velkých teplotních kontrastů mezi oceánem a evropským vnitrozemím až do července a v opačném případě bývá evropský letní takzvaný monzun méně výrazný a kratší. Nebo dokonce může také chybět,” říká meteorolog Miloš Dvořák.

 

 

Úhrn srážek na svatého Medarda na sledovaných stanicích za posledních 20 let

uhrn srazek

 

Kdo byl svatý  Medard?

  • Svatý Medard je patronem deště.

 

  • Když Medard slzy roní, těžko práci rolník honí.

 

  • Červen louky kosí, Medard vodu nosí.

 

  • Když se Medard rozvodní, pršívá šest týhodní.

 

  • Medardova krápě – čtyřicet dní kape.

 

  • Když na Medarda prší, ztěžka se sena suší.

 

Pranostiky  které se vážou k patronovi deště, svatému Medardovi, zná téměř každý.

 

Medard narodil se kolem roku 457 v Salansi (Salency) v Pikardii ve Francii.

Již jako chlapec prokazoval se dobročinným; svrchní šat svůj, od matky ušitý, daroval slepému žebrákovi; rovněž jídla sobě odpíral, aby mohl dát chudým.

Roku 530 byl zvolen byl biskupem ve Vermandu, než přeložil své sídlo do Noajonu (Noyon), kteréžto město lépe hájit se dalo proti nájezdům sousedních kmenů pohanských. Také biskupství Turnéské (Tournay) jemu svěřeno bylo přese všechno jeho zdráhání.

Žil vskutku život nebeský; než přece trpkými pomluvami byl zlehčován. Měl dar zázrakův a proroctví; mnoho pohanů na víru obrátil. Sv. královnu Radegundu oblékl v klášterní závoj.

Jemu připisuje se zavedení “slavnosti tak zvané růžové” v Salansi.

8. totiž črvna každoročně nejcnostnější dívka dostává růžový věnec na hlavu a skvostný dar. Také jest ochráncem úrody, zvláště vinné révy. Zemřel 8.června r. 545. Z úst jeho vyletěla holubice k nebi, jíž jiné dvě vstříc přišly. (druidova mysteria.cz)

 

Svatý Medard bývá zobrazován s velkým orlem nad hlavou. 

Legenda o Medardovi totiž říká, že jej jako malého chlapce přepadla v polích bouřka a před promoknutím jej zachránil rozevřenými křídly orel, který se snesl z oblohy. Medard je ochránce úrody a patron sedláků, pastýřů, meteorologů, sládků a vinařů a ochráncem proti bolesti zubů.

Lidé se k němu modlili za suché počasí při senoseči, za úrodu polí a vinic, také proti horečce a choromyslnosti.

 

 

*****

 

Jak to vypadá s počasím na Šumavě v den svatého Medarda 2020, se můžet podívat  pohledem webkamer sumava.eu

 

 

 Než vyrazíte na výlet…

 

 

 

ŠUMAVA ONLINE 24 HODIN DENNĚ

 

 

 

kamery

 

 

 

banner pocasi

 

 

 

-red-

{jcomments off}