Na padlé americké vojáky vzpomněli na Zhůří u Javorné

Ani letos nechyběla vzpomínková slavnost pořádaná členy Klubu přátel Šumavy, Klubu přátel Ameriky a vedením Města Hartmanice, věnovaná letos již 20. výročí odhalení pomníku příslušníkům 90. pěší divize americké armády, ve Zhůří u Javorné.

U pomníku se v sobotu 4. července sešly desítky lidí.

Foto: JAN KUBITA

 

0m5r5230

 

0m5r5172

 

 

Osvobozování Československa se neobešlo bez fanatických akcí bránících se nacistů. Postup americké armády byl komplikovaný, nejen vzhledem k náročnímu  šumavskému terénu.

Jak se můžeme dočíst na informační ceduli:

„5. května brzy ráno vyrazili za hustého deště vojáci 90. pěší divize na průzkum směrem do vnitrozemí, kde byla v té době ještě nejasná situace… Právě v horské vesnici Zhůří (německy Haidl am Ahornberg-920 m n. m.) devět kilometrů západně od Hartmanic, kam se jako první přiblížila rota ´I´, postavili na náves mladí němečtí vojáci vozidla M8 a jeepy ukořistěné předchozího dne.“

Na několika domech visely bílé prapory a tak američtí vojáci vyrazili v domnění, že nedojde k boji. Jenomže nacističtí fanatici zahájili střelbu a rozpoutal se krutý boj, při němž padlo 10 amerických vojáků a 24 německých důstojnických kadetů a příslušníků Hitlerjugend. Několik domů vyhořelo a poškození se nevyhnul ani kostel. (pm)

Je to poslední z řady pomníků americké armádě v západních Čechách, poslední, ale první věnovaný 90. pěší divizi“.

 

0m5r5144

 

 

{gallery}susice/2020/07_cervenec/zhuri4.7.2020{/gallery}

{jcomments off}