cihelna

Cihelna a co dál?

 

Cihelna a co dál?

 

 

       Tak jsem se dočetl, že Milan Straka nabídl městu za 35 mil. Kč svoji Cihelnu. Starostka pak se vyjádřila něco jako „zvážíme to, lidé si to vybudovali, mají k tomu vztah, uvidíme“ apod. Poprvé někdy před půlkou minulého roku.

 

 

       „Ve městě je problém s kapacitou akcí – můžeme využívat Hotel Zlatá hvězda nebo kulturní středisko, ale to je pro některé plesy a akce málo. Cihelna má kapacitu pět set sedících lidí a k tomu má předsálí,“ řekl místostarosta Zdeněk Kuncl.

 

       „Ředitel městského kulturního střediska dostal od majitele podklady, abychom věděli, jak je to tam s náklady a hledá eventuální varianty, jak by šlo případně Cihelnu provozovat. Vše je ale zatím otevřené,“ řekla starostka Jaroslava Martanová.

 

 

       Někteří zastupitelé se byli v kulturním domě podívat loni v létě a město si pak nechalo zpracovat odhad ceny. Jeho výsledek ale zatím nezveřejnilo……

 

Prachatickonews: 28.1.2021

 

cihh

       Protože dost toho o Cihelně i jednáním kolem znám, tak jenom pár poznámek.

 

 

       O tom, že v roce 1979 se postavila hlavní část z celkem z původně plánovaných tří etap stavby, asi mnozí vědí.

 

 

       Autoři arch. Navrátil, Pardyl a Fořt z fakulty ČVUT to pojali v té době jako „nekonvenční kulturní dům na technické a estetické úrovni pro pohraniční oblast ČSSR“ s hlavními prvky (neomítnuté cihly) podobné Baťově architektuře. „Vznikla zajímavá hodnotná stavba prozrazující vlivy západní architektury, zejména brutalismu“ se dočteme v odborné literatuře.

 

 

       Pak to město prodalo v roce 1993 soukromníkovi na supermarket. Po dalším prodeji v roce 2004 byl obnoven původní parketový povrch sálu a stavba má charakter dnes všem známý. V roce 2008 došlo k jednání mezi majitelem p. Strakou a naším vedením radnice o možném prodeji Cihelny. Pokud si pamatuji, tak se jednalo o cenu kolem 20-22 mil. Kč. Sedli jsme si k nabídce se Zdeňkem Kantoříkem, tehdejším ředitelem MěKS. Dohodli jsme se, že si to zkusíme za 1 mil. Kč ročně pronajmout a jít „provozně na nulu“. Ekonomicky to nevyšlo a do koupě jsme nešli. Ale řekli jsme, že jako město majiteli pomůžeme.

 

       Tehdy přišla i nabídka udělat z Vimperka kongresové centrum Šumavy pro účely nejen NP ale i zámku, který se nám podařilo dostat mezi národní památky ČR. Byly zde i další sály (kino, hotel Anna, dělala se Hvězda) a kvalitní hotelové zázemí. V roce 2009 se sem podařilo dostat finále „Dívky Šumavy“ a další věci, které pomáhaly spolupráci v provozu.

 

       Současně jsme si nechali udělat odborný názor možné kupní ceny. Byl někde kolem 12 – 13 mil.Kč, hluboko pod představou p. Straky.

 

       A ještě jednou, v roce 2018 p. Straka mi nabídku, jako starostovi, opakoval. S cenou kolem 27 mil. Kč. Znova, po „propočtech investičních a provozních peněz“, to nevycházelo. Ono se to třeba nezdá, ale odhad nutných investic do oprav byl nad 10 mil. Kč.

 

cihelna     

      Tak teď jsem zvědav, co s tím udělá toto vedení.

 

       Jak vysoká je „neveřejná odhadní cena“ Cihelny?

 

       Když to laicky srovnám s cenou SAKu (odhad 10 mil., prodej 7,5 mil. Kč což pro mne je ekonomický „tunel“), tak bych jednoduchou spekulací odhadoval cenu i výš než 20 mil. Kč. Uvidíme…

 

       Čekal jsem, že vše starostka občanům pořádně vysvětlí i s důvody pro nebo proti. Času měla dost, projednává se to neuvěřitelných 10 – 12 měsíců…

 

 

       Vždy jsem říkal, že město se řídí jako firma. Prostě „má dáti – dal“ i „čas jsou peníze“ platí i tam.

 

       Neznám vše potřebné, čísly spekuluji, ale dle všeho bych do toho nešel.

 

 

Hezký den všem.

 

Pavel Dvořák  

 


 

 

{jcomments off}