Ocenění dárců krve

krz

Český červený kříž připravil pro dárce krve medaile i Zlaté kříže

 

      Dárcovství krve je vysoce humánní čin, díky kterému jsou zachraňovány mnohé lidské životy – lidí vážně nemocných, zraněných, novorozenců i jejich maminek.

 

      Dárci krve, kteří darovali krev bez nároku na příspěvek již 10x, 20x nebo 40x, jsou oceňováni plaketou prof. MUDr. Jana Jánského, ti, kdo darovali krev již 80x a 120x, pak Zlatým křížem 3. Třídy a Zlatým křížem 2. třídy. Toto oceňování provádí Český červený kříž Prachatice.

 

      V letošním roce jsme pro dárce krve připravili slavnostní předávání stříbrných a zlatých plaket a Zlatých křížů na úterý 15. listopadu v Radničním sále v Prachaticích. K poděkování dárcům se připojili také místostarosta města Prachatice Jakub Nepustil a za Oblastní spolek ČČK Prachatice předsedkyně oblastní výkonné rady ČČK Silvie Janošťáková.

 

      Poděkování pro své pojištěnce připravila Všeobecná zdravotní pojišťovna, Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra a Česká průmyslová zdravotní pojišťovna. Hudební dárek věnoval dárcům krve soubor CINK, který působí při SPgŠ Prachatice. S přípravou celé akce pak pomohly děti z kroužku Mladý zdravotník.

 

      Ocenění převzalo celkem 50 držitelů stříbrné a zlaté medaile prof. MUDr. Jana Jánského, šest držitelů Zlatého kříže 3. třídy a jeden dárce oceněný Zlatým křížem 2. třídy.

 

      Někteří dárci krve se bohužel nemohli k ocenění dostavit, jejich ocenění bude možné po domluvě vyzvednout každou středu v 8-16h v sídle OS ČČK Prachatice nebo 21.12. při Dni otevřených dveří pro dárce krve.

 

      Dárcovství krve na Prachaticku je realizováno díky Jihočeskému kraji, Ministerstvu zdravotnictví ČR, a obcím Prachatice, Lenora, Vimperk, Volary, Čkyně, Vlachovo Březí, Husinec, Netolice, Lhenice a Vitějovice.

 

 

Text: Zuzana Pelikánová

Foto: Tomáš Přibyl

{gallery}Jitka/rok2022/listopad/darcu{/gallery}  


{jcomments off}