Zastupitelstvo č. 2/1


Zastupitelstvo č. 2/1

      Tak a rozpočet na rok 2023 máme schválený. A jaký rozpočet to je? Chtěl bych být pozitivní, ale to se schváleným rozpočtem prostě nejde. Před zasedáním zastupitelstva jsem byl na třech pracovních zasedání zastupitelstva města, kde jsem měl možnost se seznámit s připravovaným rozpočtem. Všichni zastupitelé byli vedením města vyzvání k předložení svých návrhů, co by se mohlo v rozpočtu změnit. Ve své naivitě jsem písemně podal návrhy změn a některé z nich tu uvedu:

 

 

   1.  Preferujeme výstavbu menší mateřské školky pro cca 35 dětí v prostoru ZŠ TGM bez nutnosti výstavby kuchyně, kde by potřebný servis zajišťovala ZŠ a její zaměstnanci, s odhadovanou cenou okolo 20 mil korun, namísto plánované novostavby mateřské školky pro 96 dětí. Cenu této novostavby odhadujeme na minimálně 70 mil. korun. Bude umístěna na obslužně nedostupné a nezasíťované zelené louce za zimním stadionem mezi stávajícími sportovišti (fotbal, volejbal, házená, tenis, koupaliště, …). Na provoz čtyř tříd bude zapotřebí minimálně dvanácti zaměstnanců a roční provozní náklady budou okolo 10 mil. korun. Pro tuto výstavbu nejsou ve výhledovém rozpočtu na roky 2024 a 2025 alokovány finanční prostředky a dovolím si tvrdit, že tento projekt dopadne stejně jako parkovací dům na Sojčáku. Nejdřív se reálný a smysluplný projekt nafoukne na nesmyslné počty a v tomto případě se omlouvám za srovnání dětí předškolního věku a aut, pak se „zjistí“, že na to v rozpočtu nejsou peníze a celý projekt se pošle k ledu. Za studii k novostavbě mateřské školky město utratí 500 000 Kč.

 

     2.  Jen za projektovou dokumentaci k vybavení městského koupaliště, což představuje výměnu dlažby, přístřešek, solární ohřev vody, šatny apod. má být utraceno dalších 850 000 korun. Myslím, že tyto peníze by se měly investovat přímo do nákupu potřebného mobiliáře koupaliště, a ne znova jen kreslit a plánovat. Co je těžkého na tom vybavit koupaliště, zejména když město má vlastního architekta?

 

     3.  Arboretum a letní scéna – studie. Nevidím důvod investovat 1 382 000 korun do tohoto projektu, což je vlastně zase jen studie, přitom samotná realizace letní scény není finančně zajištěna. Město v současnosti disponuje řadou studentských projektů z období 2017-2018, které řešily letní scénu a přilehlé okolí.

 

      A následují další studie a projekty jako Pravětín – odkanalizování místní části projektové dokumentace za 424 000 korun. Projekt regenerace starého sídliště – již několikátá projektová dokumentace, za kterou chce tentokrát utratit dalších 610 000 korun atd.  

 

      A jaký měl tento můj počin výsledek?

 

       Paní starostka mi poděkovala za mé návrhy a všechny je bez mrknutí oka zamítla. Jen pro upřesnění uvedu, že z plánovaných investic ve výši 88 mil korun na rok 2023 se podle mě jedná o více než 14 mil korun, které město utratí zbytečně.

 

      A v dalším článku o vlastním průběhu z jednání zastupitelstva.


Ing. Milan Pešek
zastupitel města


{jcomments off}