Spojí kraje ambiciózní projekt?

Zastupitelstvo města Vimperk vyslovilo podporu projektu, který by měl ve Vimperku vybudovat do roku 2016 vyšší odbornou a vysokou školu, zaměřenou na vzdělávání profesionálních sportovců tak, aby nejen v profesionálním sportu, ale zejména po ukončení aktivní sportovní kariéry byli konkurenceschopní na trhu práce a našli uplatnění i v dalších oborech. Podporu projektu vyslovila Západočeská univerzita i Jihočeská univerzita, dotčená obec Kvilda a nyní i Vimperk. Projekt by měl být z 90 % realizován právě ve Vimperku.

 

Jednatel společnosti International Multi Sports Agency z. u. Petr Jiránek, DiS (na foto vpravo) představil a vysvětlil záměr 800 milionového projektu.

IMSA zastupci

V souvislosti s již několik let nadregionálně řešeným problémem vzdělávání a uplatnění profesionálních sportovců je třeba vybudovat školské zařízení, které by jim poskytlo nejen sportovní, ale i další vzdělávání v různých oborech. Tímto problémem se zabývá například i projekt Českého olympijského výboru Druhá kariéra, v němž se angažují známé osobnosti našeho sportu (K. Neumannová).

 

Vzdělávání v zamýšlených institucích – sportovní gymnázium vyšší odborná škola a vysoká škola by bylo poskytované nejen sportovcům pro aktivní sportovní kariéru, ale i dalším oborům – budoucím trenérům, výživovým poradcům, ale i zájemcům o další studium na více fakultách.

 

Inspirací pro podnikatelský záměr je nejen alarmující životní styl dnešní mládeže, jemuž by kombinace sportovních a všeobecně vzdělávacích zařízení nabídla další rozměr pro zlepšení kvality života budoucích generací. Je to zejména další praktické využití a rozvoj historicky sportovně úspěšných regionů vychovávajících mladé talenty, v další řadě pak uplatnění sportovců po ukončení jejich aktivní sportovní kariéry – v rolích odborných, kvalifikovaných trenérů, poradců, masérů, fyzioterapeutů…

 

Konkrétní projekt vybudování školy ve Vimperku a na Kvildě vychází nejen z dlouhodobých vynikajících výsledků mnoha místních úspěšných sportovních klubů; navázal by na ně a umožnil tuzemským i zahraničním studentům rozvíjet své schopnosti v odpovídajícím zázemí a s odpovídající pedagogickou základnou od středního, po vysokoškolské vzdělávání.

Týkal by se výuky gymnaziální, vyšší odborné a vysokoškolské. Umístění hlavního kampusu a větší části sportovišť se předpokládá ve Vimperku, v Kvildě pak „detašovaná pracoviště – sportoviště“ – areály které již zde jsou, nebo by byly případně upraveny a vyhovují i mezinárodním standardům.

 

Zvolené lokality mimo jiné poskytují velký prostor pro mezinárodní spolupráci – studium zahraničních studentů u nás a vzdělávání v cizím jazyce, což je jedním z předpokladů úspěšnéh rozvoje a budování trendů kvalitativně vysokého životního stylu, sportu a vzdělání.

 

Region sportu ČR“, jak by se nazývalo zastřešení celého jihozápadního projektu, by měl být evropsky unikátním projektem, ekonomicky stabilní a samofinancovatelnou institucí, měl by posilovat konkurenceschopnost absolventů ve vazbě na praxi, v neposlední řadě podpořit ostatní rozvojové dimenze regionu, jako cestovní ruch, trvale udržitelný rozvoj, ochrana životního prostředí ad.

 

Vedlejší činnosti neziskové organizace by byl provoz přidružených sportovišť, organizace sportovních a společenských akcí.

 

Z praktického pohledu – pro vybudování kampusu ve Vimperku by bylo možné využít objekty v bývalých kasárnách, renovován stávající atletický stadion, případně dobudována další sportoviště pro MTB cyklistiku, hokej, golf, snowboard a další. Pro centrální kampus je uvažována kapacita 1 900 studentů + zázemí pro zaměstnance instituce. Kvilda pak nabízí celoročně atraktivní sportoviště (certifikace FIS, FIFA, IAAF, FIBA) a vysoký kvalitativní standard spojený s mezinárodním využitím.

 

Podporu záměru již vyjádřili například Kateřina Neumannová nebo Jaroslav Kulhavý. Instituce IMSA by převzala vimperské sportovní gymnázium se zachováním jeho dosavadního plného rozsahu, budovala by jeho další image jako lokálního centra s tím, že by do jeho rozvoje investovala po stránce modernizace zařízení, metod, doplnění o praxi ad.

 

V ročníku by mělo být max. 300 studentů, základní výuka 3 sportů + 4-5 doplňkových, celkový počet studentů při plné obsazenosti školy 2 100+ (ideálně na všech stupních dohromady ve čtvrtém až pátém roce fungování), přijímací řízení bude obsahovat klasické přijímací zkoušky, IQ testy, posouzení výsledků ZŠ, všeobecný přehled (pravděpodobně SCIO testy).

 

Synergický kladný efekt by se přenesl na soukromou i podnikatelskou sféru v oblasti.

 

K možné budoucí spolupráci se nabízí využití osmi fakult Jihočeské a jedenácti fakult Západočeské univerzity. Kromě silných partnerů na poli sportovním, mezinárodních, státních i lokálních organizací počítá projekt s podporou a záštitou obou krajů.

 

Otázka financování leží plně na předkladateli záměru – IMSA z. u. Právě deklarované podpory ze strany krajů a obou zvolených lokalit – Vimperka a Kvildy – mu poskytnou oporu při získávání dotačních titulů po realizaci. Podle předpokladů by bylo možno z dotací získat až 87 % celkových uznatelných nákladů.

 

Jaké jsou postoje přímo dotčených, tedy potencionálních budoucích adeptů na vzdělávání v tomto zařízení a jejich rodičů? IMSA provedla celorepublikové dotazníkové šetření, které nejprve potvrdilo mírnou skepsi vůči celému záměru, ale po představení celého konceptu projevilo více než 60 % respondentů o studium tohoto typu zájem.

Rodiče a studenti vyjádřili podporu klíčových oblastí: pohyb v mezinárodním prostředí, praxe v průběhu studia, s výrazným nesouhlasem se nesetkala ani nutnost dojíždět za vzděláním nebo placení školného, kdy většina (47%) by byla ochotna platit školné do 10 000 korun.

 

Záměr projektu začal v roce 2013, v letošním a následujících dvou letech by mělo dojít jeho realizaci tak, aby ve školním roce 2016/2017 mohly být otevřeny první ročníky.

 

 

Vedení města Vimperk by zřízení vícestupňového školství v tomto oboru přivítalo nejen z hlediska oživení školství ve městě, ale i pro další pozitivní efekty, které by s příchodem stovek až tisícovek studentů byly pro město využitelné – ať už v podnikatelské sféře nebo z hlediska pozice regionu a kvality života v něm. Nicméně se vyjádřenou podporou nezavazuje k žádným přímým aktivitám, jako finanční spoluúčast, blokace objektů, pozemků apod. Odsouhlasená podpora, kterou vyjádřili zastupitelé, je z pohledu města prozatím čistě formální záležitostí. Ve chvíli, kdy projekt dostane reálnou podobu, je město připraveno, bude-li osloveno, vstoupit v jednání o přímé podpoře a participaci.

 

Při hlasování o podpoře ambicióznímu projektu vyjádřili někteří zastupitelé více než mírnou nedůvěru ohledně jeho realizace. Zpochybňovali záměr zejména z hlediska objemu a financí, které na jeho realizaci bude třeba vynaložit. Uznávají ale, že pokud by  k realizaci došlo, bylo by  první zařízení tohoto typu u nás, mnohostraným přínosem nejen pro místní lokalitu.

 

-as-