O hodinu méně spánku, o hodinu více dne

V noci ze soboty na neděli začíná platit letní čas. Posouváme hodiny z 02.00 na 03.00 hodin.

hodiny

Princip podobný letnímu času se asi poprvé objevil roku 1784 v dopise Benjamina Franklina vydavatelům časopisu Journal of Paris. Dopis však byl míněn ironicky, Franklin nenavrhoval zavedení letního času, ale aby lidé vstávali i chodili spát dříve, čímž by lépe využili denní světlo.

První vážně míněný návrh na zavedení letního času učinil londýnský stavitel William Willett roku 1907 ve své eseji The Waste of Daylight. Ačkoli se mu podařilo přesvědčit i jednoho z britských poslanců, návrh se nepodařilo prosadit.

V praxi byl letní čas poprvé zaveden za první světové války v roce 1916, a to hned v řadě evropských zemí. Jako první zřejmě letní čas zavedlo Německo od 30. dubna 1916 do 1. října téhož roku, a Rakousko-Uhersko, jehož součástí tehdy byly i české země. Tento letní čas se v obou říších uplatňoval až do roku 1918. Také Velká Británie si upravila hodinky a letní čas zde ve třetím válečném roce fungoval mezi 21. květnem a 1. říjnem 1916. Dále pak v Švédsku od 15. května 1916 do 30. září téhož roku, ale v dalších letech v něm už nepokračovalo.

 

Každoroční letní čas byl v Československu zaveden v roce 1979. Po několika letech se ustálilo pravidlo, podle kterého se letní čas zaváděl poslední březnový víkend (v noci ze soboty na neděli) a končil poslední zářijový víkend. Od roku 1996 je letní čas o jeden měsíc delší – trvá až do posledního víkendu v říjnu, čímž je letní čas zaveden po větší část roku než čas pásmový. Tato změna byla provedena v celé Evropské unii, takže se přizpůsobila i Česká republika. (zdroj: cs.wikipedia.org)

 

Letos bude letní čas platit sedm měsíců, skončí 26. října.

Důvod původního návrhu na změnu letního času – tedy energetická úspora, je dnes poněkud diskutabilní. Dvojí čas má své příznivce i odpůrce, iniciativa “Pouze jeden čas” dokonce zamýšlí předložit návrh na  užívání pouze jednoho (zimního)  času v EU. Potřebovala by k tomu ale připojit milion podpisů občanů EU, alespoň 16 500 z ČR.

 

Jak uvedly České dráhy v tiskové zprávě, změna zimního času na letní ovlivní jízdní dobu vlaků. Třináct dálkových vlaků Českých drah, které jsou tou dobou na cestě, se úderem druhé hodiny ranní kvůli chybějícím 60 minutám „zpozdí“. České dráhy se toto „zpoždění“ budou snažit snížit například zkrácením pobytů ve stanicích, zůstanou ale zachovány přechody lůžkových a lehátkových vozů mezi jednotlivými nočními spoji. Cestující, kteří pojedou vlakem po změně času, by měli počítat s tím, že noční dálkové vlaky pojedou se zpožděním až 60 minut. Regionálních vlaků se změna nedotkne, protože vyjíždějí na tratě až po 4. hodině ráno, tedy již podle letního času. Více o provozu vlakových souprav ČD >>>ZDE<<<

 

Odborníci se shodují na tom, že člověk si na změnu času zvyká asi tak týden, hůře na letní čas, kdy mají o hodinu méně spánku.

 

A jak jste na tom vy? Máte s přechody na letní a zimní čas problémy? Zrušili byste dvojí čas?

 

-red-