Fischer Ski klub Šumava

Ve čtvrtek, 4.12.2014, se v zasedací místnosti na radnici uskutečnila tisková konference Fischer Ski klubu Šumava.

 

 

 

Tématem tiskové konference bylo zhodnocení dosavadních výsledků,  zveřejnění sportovních cílů na sezónu 2014/2015, představení nového názvu a nového sponzora a ukázka nových dresů a kombinéz.

Mezi zúčastněnými byli předseda klubu a ředitel Šumavského skimaratonu Ing. Karel Hudeček, trenér družstva juniorů Petr Steinbach a trenér družstva dorostu Zbyněk Pavlásek.

Za juniory a dorost byli vybráni juniorská reprezentantka ČR v běhu na lyžích Andrea Klementová, juniorský reprezentant ČR v běhu na lyžích Luděk Šeller, výběr OH nadějí SLČR Jiří Mánek a Tomáš Kalivoda, žákovská mistryně ČR v běhu na lyžích Barbora Havlíčková a žákovský mistr ČR v běhu na lyžích Samuel Jirouš.

Mezi pozvanými  hosty byli starostka města Vimperka  Ing. Jaroslava Martanová a ředitel  Sportovního gymnázia Vimperk Mgr. Jan Heřta.

 

Jaroslava Martanová (starostka)

Jsem ráda, že jsem se mohla zúčastnit v historii první tiskové konference Fischer Ski klubu Šumava u nás na radnici. Fischer Ski klub Šumava je klubem, který město reprezentuje a dosahuje skvělých výsledků. Naši sportovci studující na sportovním gymnáziu či na ZŠ TGM dělají dobré jméno nejen městu, ale i regionu. Ze strany města se snažíme podporovat Ski klub, neboť pořádá spoustu akcí republikového i mezinárodního významu.  Když mám tu možnost a čest předávat ocenění úspěšným účastníkům a závodníkům v letním či zimním období a přijdu vždy do areálu, tak mám pocit jako bych byla na evropských závodech. Ski klub Šumava má ohromnou základnu od malých dětí, až po dospělé závodníky, kterým sport dává nejen velký základ do života ve sportovní činnosti, ale i vzor v přijímání života v kolektivu, práci v kolektivu, učí je prohrám a vítězstvím. Sport je celkově hodně důležitý, ať už na fázi hodně výkonnostní, či jen pouze v rekreační míře a jsem moc ráda, že tu tento sportovní klub ve městě máme.

 

Jan Heřta  (ředitel vimperského gymnázia)

Tradice sportovních tříd na gymnáziu je již dlouholetá a za ta léta byla díky škole a klubům vychována spousta skvělých lyžařů. Jsme rádi, že sportovce na škole máme, dělají nám dobré jméno jak v kraji, tak v republice. Je skvělé vědět, že z 20 lyžařů je jich 7 v reprezentačním mužstvu olympijských nadějí, což je skoro až neuvěřitelné. Musím říci, že ačkoliv to není pro školu zrovna jednoduché jim vyjít ve všem vstříc, rádi to děláme. My, jako škola, se staráme o vzdělávací oblast, trenéři zajišťují  tréninkovou část, závodní část zajišťují kluby. Lyžování je sport, který je časově náročný.  Využíváme proto zákonných možností, kdy mají žáci upravený vzdělávací program. Pokud jsou v sezoně, od listopadu do konce března, nenavštěvují školu jako ostatní studenti, jejich program je přizpůsoben programu klubu a trénování, jsou uvolňováni na soustředění a na tréninky. Dále mají výhodu v tom, že si s vyučujícími domlouvají  klasifikaci, kdy budou zkoušeni ,a od 1. prosince jsou jim k dispozici i konzultace v hlavních předmětech, které mohou využít po domluvě s konkrétním vyučujícím. Na druhou stranu se nelze domnívat, že mohou studium nějak ošidit, neboť je stejně jako ostatní čeká maturitní zkouška, kterou budou muset zvládnout jako ostatní.

 

Karel Hudeček (předseda klubu Fischer Ski Šumava)

Nejzásadnější novinkou sezóny je změna názvu klubu a partnerství s novým  generálním partnerem SF České Budějovice, který je výhradním zástupcem koncernu Fischer v České republice. S tím souvisí i změna názvu klubu, ve kterém se objevil název Fischer. Náš nynější oficiální název je Fischer  Ski klub Šumava. Toto partnerství nám pomůže nejen udržet stávající vynikající výkonnost, ale i jí zvýšit. Rádi bychom vám dnes představili naše nové oblečení a nové kombinézy, ve kterých budou naši závodníci doufám jenom vyhrávat.

Tuto zimu nás čekají dvě velké akce. Začneme na národní úrovni, kdy nás 17. – 18. ledna čeká Český pohár dorostu na Zadově a 21.2. – 22.2. 2015 pořádáme mezinárodní akci Šumavský skimaraton. Doufáme, že tentokrát vyjdou lépe sněhové podmínky a obě akce budou ke spokojenosti nejen závodníků, ale i fanoušků.

Trénování mimo závody bude probíhat opět na Vodníku. Areál Vodník doznal výrazných změn, doufáme, že zima bude příznivá a budou moci být vytvořeny prostory pro sportování širší veřejnosti a rádi bychom nabídli i kousek svahu, kde by se dalo bobovat….

 

Petr Steinbach (trenér družstva juniorů)

Pokud mám nejprve zhodnotit sezonu, tak v několika letech za sebou, se nám podařilo obsadit místa v nominaci na lyžařské mistrovství světa, což nás velice těší. Co se týče juniorského družstva, kam patří i dnes nepřítomný Martin Hojdekr , ti by měli usilovat, aby se prosadili v rámci nominačních kritérií na nadcházející mistrovství světa, které se koná v Kazachstánu a tam aby následně uspěli. Hodně si slibujeme od závodníka Luďka Šellera, který už v loňské sezóně dokázal na mistrovství světa, že je srovnatelný se světovou špičkou a měl tam velice dobré výsledky. Další závodnicí a zároveň stálicí co se týče Českého poháru  je Andrea Klementová, která vloni zaznamenala výborné výsledky na domácí půdě, kdy se jí povedlo Mistrovství republiky dospělých ve sprintu a dále byla druhou nejlepší juniorkou v loňské sezóně. U všech těchto závodníků se jedná o vrcholové pojetí sportu, příprava je poměrně intenzivní, trávíme hodně času na soustředěních a tréninku. Příprava tedy běží poměrně solidně. České lyžování je sport, který pokud ho chcete dělat na vysoké úrovni , musíte patřit mezi absolutní špičku v republice a myšlenky směřovat trošku do dospělácké reprezentace. Držíme si palce do budoucna a třeba se nám někdy podaří vychovat „áčkovýho“ reprezentanta.

 

Zbyněk Pavlásek (trenér družstva dorostu)

Rád bych poznamenal, že máme čtyři zástupce dorostu v družstvu olympijských nadějí, dva z nich jsou přítomni zde na tiskové konferenci, je to Jiří Mánek a Tomáš Kalivoda. Dále jsou to prvním rokem nastupující starší dorostenci  a dále zástupci mladších dorostů. Pro ně je tato sezóna spíše taková rozběhová, budou v režimu hájení a budou nabírat spíše zkušenosti.

Starší dorostence čeká mezinárodní oficiální soutěž Mládežnický olympijský festival v Lichtenštejnsku, kam se nominovala i Karolína Daverná. Dosavadní přípravu, kterou mají všechny týmy v dorostu za sebou, je 14 dní lyžování na sněhu,nejprve na Dachsteinu na ledovci a poté desetidenní  soustředění v Livignu. Tam došlo k prvnímu tréninku na sněhu a následné přípravě na další sezonu a závody.

Na závěr celé tiskové konference byly představeny nové kombinézy, na fotografiích můžete vidět Andreu Klementovou, Barboru Havlíčkovou a celý tým závodníků, který se zúčastnil konference.

 

 

 

Lenka Doubková

 

{gallery}vimperk/2014/12_prosinec/skiklub/{/gallery}