Červnové pohledy na Alpy z Plechého

Plešné jezero a vrchol Plechý jsou velmi častým cílem turistů. Na Plešné jezero není výšlap příliš náročný jak pro pěší turisty, tak pro cyklisty. Náročnější je pak výstup k Stifterovu pomníku nad samotným jezerem, na 1,5 kilometru je nutné zdolat převýšení 220 metrů. Odměnou Vám bude opravdu nádherný pohled na Plešné jezero a Lipenskou přehradu. Cestou k pomníku se otvírají nádherné pohledy na lesy v okolí Nové Pece.

 

Od Stifterova pomníku čeká turisty ještě kilometr chůze s malým převýšením k vrcholu Plechý, za zastávku jistě stojí Kučerova vyhlídka nad jezerem. Samotný vrchol Plechý nabízí rozhled prakticky 360°, suché stromy na české straně vrcholu postupně padají, otvírá se tak pohled směrem na Volary a Vojenský újezd Boletice s dominantním vrcholem Knížecí stolec.

 

Pokud budete mít štěstí, můžete zahlédnout alpské vrcholy třeba i v letních měsících, častěji jsou však viditelné při podzimních či zimních inverzních situacích. Fotografie dokumentují, že alpské vrcholy byly vidět na počátku června, vrcholky byly ranním sluncem krásně nasvícené.

 

Panoramatický snímek z vrcholu Plechý:

 

Fotografie z Nové Pece, Plešného jezera a okolí vrcholu Plechý, 2. červen 2015:

{gallery}volary/2015/06/06_02_plechy{/gallery}

 

(ir)