Šumavské podhůří krásné za každého počasí

 

Šumavské podhůří krásné za každého počasí

 

 

       Říká se, že na Šumavě je krásně za každého počasí. Když je ale chladno nebo prší, tak to pro výlety do šumavské přírody ideální není. V tu chvíli se stává sázkou na jistotu návštěva Sušicka. Široký výběr indoor aktivit, skvělá gastronomie, galerie, muzea, výstavy, wellness… Zážitky, při kterých si odpočinete, naučíte se nebo ochutnáte něco nového, zasportujete si. Vyrazit na dovolenou do Sušice a jejího okolí znamená nedělat si starosti s nepřízní počasí, bez nejmenších problémů se vždy zabavíte. V každém ročním období vám šumavské podhůří nabídne plejádu aktivit – od návštěvy některé z akcí kulturního centra Sirkus, přes sportovní vyžití na městských sportovištích, až třeba po absolvování keramického kurzu. Na Sušicku je prostě vždycky co dělat.

 

mestosusi

       Indoor aktivity na Sušicku – za sportem i za kulturou Řadu aktivit má pod patronátem přímo město Sušice. Pod něj spadá komplex městských sportovišť nabízejících veškeré sportovní vyžití. Moderní bazén, wellness s tradičními saunovými rituály, pravidelné sportovní kurzy nebo skvěle vybavená posilovna. Všech těchto kratochvílí si mohou návštěvníci užívat po celý rok. “Naše sportoviště jsou na nejvyšší úrovni a svou nabídkou uspokojí amatérské i profesionální sportovce. Máme rozhodně co nabídnout i rodinám s dětmi, ty si oblíbily především sušický aquapark,” popisuje ředitel Sportovišť města Sušice Lukáš Hamák.

 

       Kulturní vyžití má na starost Sušické kulturní centrum – SIRKUS, které nabízí rozmanitou škálu akcí. Výběr je opravdu široký a akce jsou voleny tak, aby byly hodnotné a zároveň odpovídaly vkusu fanoušků nejrůznějších žánrů. Vyrazit můžete na divadelní představení, festival, přednášku nebo do moderního kina s příjemnou kavárnou. Stačí se podívat na web kulturasusice.cz a váš příští kulturní zážitek hned dostává jasné obrysy. Pod jejich patronát spadá též unikátní Sušická městská galerie SIRKUS. Potravu pro duši poskytují i další místní galerie – jako například soukromá galerie Netopýr v Žihobcích patřící manželům Frolíkovým nebo galerie Hrádek u Sušice s dětskou hernou v bývalém Špýcharu. Ale pozor, ta je otevřena pouze přes prázdniny. Minout byste neměli ani Finské kulturní centrum Stella Polaris v Žihobcích – malou galerii prezentující finské umění. Její návštěva je opravdu nevšedním zážitkem.

 

       A nesmíme zapomenout na muzea, protože těch je tu až neuvěřitelné množství. Krásný mechanický betlém můžete obdivovat v Muzeu Šumavy. Sušicko má také muzeum řemesel v Nezdicích na Šumavě, muzeum řemesel na Rabí, muzeum kostelů v Nezamyslicích nebo muzeum šumavských minerálů Velharticích. Ideálně se nabízí vyrazit na některý hradů šumavského Trojhradí (Rabí, Kašperk, Velhartice) a jeho návštěvu rovnou spojit i prohlídkou muzea. To ale stále není všechno, Sušicko láká i do muzea dřevařství v Dlouhé Vsi nebo do muzea Lamberská stezka v Žihobcích. Zde si mohou zájemci vyzkoušet šaty kněžny Kateřiny nebo si prohlédnout, jak žijí stovky netopýrů na zámecké půdě.

 

       Pro milovníky tradic tu máme několik sklářských ateliérů a brusíren. Vyhlášená je sklárna v Anníně, ateliér skla Gábor v Sušici a brusírna skla v Rajsku. Ve sklárně Liběnka v Hrádku u Sušice si zase vyzkoušíte, jak udělat ze skla vlastní výrobek. Jak se vyrábí skleněné šperky, vám ukáže ve svém ateliéru Alena Kyrálová. A koho zajímá spíše než sklo keramika, ať vyrazí do keramického ateliéru Stáni Sporkové Ptáčkové v Dlouhé Vsi – seznámí se tu s točením na kruhu, tvořením z hlíny a glazováním.

 

       Když se unavíte v posilovně, při plavání, v muzeu nebo zhlédnutím celovečerního filmu, nové síly načerpáte v některé z vyhlášených kaváren. S čistým svědomím je možné doporučit Kafé Žebřík, The Coffeehouse, kavárnu Fialku, kavárnu Madam Čokoláda, kavárnu Galerie nebo Café Rejnička. Nikde nešlápnete vedle. A kdo není na kávu a zákusky, může se občerstvit půllitrem Sušičáku v pivovaru U Švelchů nebo ochutnat regionální lahůdku – biosýr Melcher z rodinné sýrárny. Ať prší nebo je sychravo, výletem do šumavského podhůří si zajistíte příval nových zážitků.

 

Více informací a tipů naleznete na Sušicko jako místo pro zážitky | Destinace Sušicko (susicko.cz)

 

 {gallery}Jitka/rok2022/srpen/susic{/gallery}

 

 


{jcomments off}