Historické okénko: proměny v čase

Vimperk v proměnách času (53)

 

“Kudy kudy kudy cestička…” zpívá se v jedné lidové písničce. Ano, kudy (a kam) kdysi vedly prašné cesty, nebo, dnes již neznatelné, stezky a kam nás dnes (a kudy) vedou asfaltky, dlážděné cesty  a cestičky?

 

Co všechno muselo ustoupit potřebám “moderní” doby? A co nového, pro pohodlí lidí, pro jejich potřeby, vzniklo? Fotografie v dnešním ‘okénku’ je dostatečně výmluvná.

 

Říkává se (a před Velikonocemi zvlášť), že všechny cesty vedou do Říma. Mohli bychom to, v souvislosti s dnešním pohledem trochu upravit – “všechny cesty vedou tam, kam potřebujeme.” A je už pak celkem lhostejné, jestli jsou dlážděné velkými  kameny, “kočičiími hlavami”,  zalité  asfaltem, pískové, štěrkové, hlinité, prašné, jezdíme-li po nich na kole, motorce, auty, nebo šlapeme pěkně po svých… Cesty si prostě dovedeme najít i udělat.

 

A nejen o cestách je dnešní díl seriálu. Prozkoumejte pořádně i budovy zachycené na obou snímcích.  Možná budete překvapeni, jak mnoho se ve tváři Vimperku změnilo!

zamek od anny

 

 

zamek od anny

 

 

-zf-

 VŠECHNY PŘEDCHOZÍ DÍLY SERIÁLU NAJDETE V RUBRICE  “HISTORIE OBCE” nebo  >>>ZDE<<<

************************************************************************************************************************************************************************

Pojďte si společně s námi v našem historickém okénku připomenout, jak se v průběhu doby mění tvář Vimperku – porovnejte sami, jestli prošla tím správným  faceliftem, nebo jestli stárne přirozeně a elegantně, případně co zmizelo v propadlišti dějin. Jakou nám dnes ukazuje tvář ve srovnání s minulostí? Mladší, hezčí, zralejší, vrásčitou? 

Dívejte se do “zrcadla” Zdeňka Formánka.

 logo šumava