Seniorka byla v ohrožení, první zasáhli strážníci

Podezření na vznikající  požár se potvrdilo, seniorka byla naštěstí v pořádku

 

Doslova „horké“ chvilky zažili 19. února vimperští strážníci a dcera jednaosmdesátileté seniorky. Nemohla se dostat do bytu své matky, navíc cítila unikající kouř. Hlídka na ohlášenou situaci zareagovala okamžitě, na oznámené místo se vydala i s asistenty prevence kriminality, mezitím dcera volala výjezd HZS.

 

V době příjezdu strážníků byl kouř už vidět u dveří bytu zvenčí, seniorka stále nereagovala na bouchání ani zvonění. Z důvodu opodstatněné obavy o zdraví a život ženy uvnitř bytu, i vzhledem k možným škodám na majetku, se souhlasem dcery strážníci dveře násilím otevřeli (v souladu s§16 odst. 1 zák. č.553/1991 Sb., o obecní policii ve znění pozdějších předpisů – za přítomnosti nezúčastněné osoby).

 

Hustý kouř mezitím pronikal celým bytem. Strážníci našli jeho příčinu – na hořícím sporáku spálené jídlo. V sousední uzavřené (naštěstí) místnosti pak byla nalezena spící žena. Byla ihned probuzena, z bytu vyvedena a pro jistotu předána do péče záchranářů, kteří na místo přijeli spolu s hasiči. Jednotka HZS zkontrolovala byt, dokončila odvětrání a po uklidnění situace se všichni vrátili na své základny.

 

Včasným zásahem tak bylo zabráněno fatálním následkům začínajícího požáru.

 

-red,mp-